Help onze biodiversiteit een handje een kies voor een duurzame en ecologische woonst. 

Een dak boven je hoofd en een veilige plek om te wonen, dat willen we allemaal. Maar onze woning kan, afhankelijk van hoe ze is gebouwd, ingericht, onderhouden en wordt verwarmd, een grote impact hebben op onze omgeving en de biodiversiteit. 

 %counter_12% mensen kiezen al voor duurzame en ecologische woning

Verminder jij ook jouw impact op de biodiversiteit en de ecosystemen? Elke actie telt, hoe klein die ook is.

Wat kan je doen?

 1. Ik renoveer een bestaande woning in plaats van een nieuwe te bouwen. Ik kies voor co-housing of een appartement.

  Zo beperk ik de afbraak en de fragmentatie van de habitats door een nieuwe bodembestemming en de productie van materialen voor de bouw. Op die manier draag ik zorg voor ecosystemen en de diensten die ze ons leveren, zoals de natuurlijke bescherming tegen overstromingen. 

 2. Ik isoleer mijn woning zo goed mogelijk om mijn energieverbruik zo laag mogelijk te houden.

  Zo beperk ik mijn bijdrage aan de klimaatopwarming. Op deze manier draag ik mijn steentje bij aan het behoud van de biodiversiteit. 

 3. Ik gebruik duurzame en milieuvriendelijke bouw- en isolatiematerialen.

  Zo beperk ik de afbraak van de natuurlijke habitats door de overexploitatie van mijnen op land en zee (grind, zand, leem, enzovoort) te vermijden en door de teelt van materialen die nodig zijn voor de productie (hennep, hout, stro, linnen, kurk, enzovoort).   

 4. Ik gebruik schoonmaakproducten met een ecolabel.

  Ik beperk de vervuiling van water door spoelwater. Zo draag ik mijn steentje bij aan het behoud van de fauna en flora in onze rivieren. 

 5. Ik beperk de aankoop van nutteloze huishoudtoestellen.

  Ik gebruik A+++-huishoudtoestellen die ik onderhoud en herstel om de levensduur te verlengen. Ik zet ze helemaal uit en laat ze niet in stand-by staan. Ik beperk de afbraak van natuurlijke habitats door de exploitatie van mineralen en andere materialen die nodig zijn voor de productie van die toestellen te vermijden. Ik beperk zo ook mijn energieverbruik en mijn bijdrage aan de klimaatopwarming.   . 

 6. Ik recycleer mijn meubels en koop tweedehands.

  Zo beperk ik het risico op ontbossing die nodig is voor het houtverbruik. Zo draag ik bij aan het behoud van de uitgestrekte bossen in Oost-Europa. 

 7. Ik gebruik natuurlijke verf op basis van water of gecertificeerd met een Ecolabel.

  Zo draag ik bij aan het verminderen van de lucht- en watervervuiling. Dat is zowel goed voor de natuur als voor mijn gezondheid. 

 8. Ik beperk mijn energieverbruik voor de verwarming van mijn huis en elektriciteit en kies voor energie met een lage voetafdruk. 

  Zo beperk ik mijn bijdrage aan de klimaatopwarming. Op deze manier draag ik mijn steentje bij aan het behoud van de beuk in onze contreien. 

 9. Ik overtuig anderen ervan mijn voorbeeld te volgen.

  Ik vind heel wat handige tips op  www.1001voorbiodiversiteit.be 

Figure left Figure right