Help onze biodiversiteit een handje en kies voor duurzaam en ecologisch transport 

Wie transportmiddelen zegt, denkt meteen aan vervuiling en de uitstoot van broeikasgassen.  

Transportmiddelen op basis van fossiele brandstoffen, zoals auto's en vliegtuigen, zijn gelinkt aan verschillende soorten vervuiling (zoals CO2-uitstoot). Deze vervuiling heeft een impact op het klimaat en verslechtert de levensomstandigheden van vele diersoorten. Openbaar vervoer of zachte vervoersmiddelen hebben in vergelijking een veel kleinere impact.  

Daarnaast mag je ook de vervuiling niet vergeten die veroorzaakt wordt door de productie van onderdelen en accessoires voor voertuigen zoals bijvoorbeeld metaal en plastic, maar ook materialen als lithium, dat gebruikt wordt voor de batterij. Al deze activiteiten vervuilen de lucht, het water en de bodem en dragen bij tot de vernietiging van hele ecosystemen. 

 

 

 %counter_287% mensen kiezen al voor duurzaam en ecologisch vervoer

Verminder jij ook jouw impact op de biodiversiteit en de ecosystemen? Elke actie telt, hoe klein die ook is.

Wat kan je doen?

Natuurlijk zullen we ons altijd blijven verplaatsen, maar we kunnen ervoor kiezen dat op een duurzame en ecologische manier te doen om onze impact te verkleinen:  

 

 1. Ik kies zo vaak mogelijk voor weinig vervuilend transport: 

  te voet, met de fiets of de step voor korte trajecten; het openbaar vervoer of carpooling voor langere trajecten. Zo beperk ik het gebruik van vervuilende brandstof, luchtvervuiling en draag ik niet bij aan de klimaatopwarming. Op deze manier zorg ik er mee voor dat bossen en koraalriffen niet verdwijnen. 

 2. Ik blijf op de uitgezette wandelpaden in de natuur.

  Zo beperk ik mijn impact op de natuurlijke habitats. Op deze manier zorg ik er mee voor dat de uitzonderlijke flora in onze bossen of natuurgebieden kan blijven bestaan. 

 3. Ik kies voor geluidloos transport op het platteland en in het bos.

  Zo beperk ik geluidsvervuiling. Op deze manier ben ik geen stoorzender voor de fauna in de bossen. .

 4.  Ik overtuig anderen ervan mijn voorbeeld te volgen.

  Op het platform www.1001voorbiodiversiteit.be .Ik vind heel wat handige tips op 

Figure left Figure right