Help onze biodiversiteit een handje en kies voor duurzame planten en ecologische tuinbouw 

Exotische planten zijn mooi, maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn voor de biodiversiteit. Als een soort wordt geïmporteerd, kan die zich aan haar nieuwe omgeving aanpassen, het evenwicht van de ecosystemen in België verstoren en de lokale soorten bedreigen. We noemen dit ‘invasieve soorten’. Invasieve exotische soorten zijn een wereldwijd probleem. Na het verdwijnen van de natuurlijke habitat zijn ze de grootste oorzaak voor het verlies van biodiversiteit in de wereld. 

De meeste snijbloemen worden op een intensieve en vervuilende manier gekweekt. Sierplanten die je in de handel koopt, kunnen sporen van pesticiden bevatten, waarvan sommigen heel schadelijk kunnen zijn voor insecten die bestuiven (zoals bijen, vlinders …). Ook wanneer die planten in je tuin of op je balkon staan, worden bestuivers eraan blootgesteld. 

 

 %counter_286% mensen kiezen al voor duurzame planten en ecologisch tuinieren 

Verminder jij ook jouw impact op de biodiversiteit en de ecosystemen? Elke actie telt, hoe klein die ook is.

Wat kan je doen?

Begin in je eigen tuin of op straat met deze tips voor meer respect voor natuur en biodiversiteit in je omgeving: 

 

 1. Ik kies in mijn huis of tuin voor inheemse plantensoorten.

  Zo beperk ik de verspreiding van invasieve soorten. Op deze manier draag ik mijn steentje bij aan het behoud van lokale soorten, zoals de regenworm. 

 2. Ik geef ruimte aan de lokale fauna.

  Ik plant bloemen op onbewerkte stukken grond, voor onder meer de honingbijen en vlinders. Dode takken laat ik liggen en ik snoei buiten de nestperiode. Natuurlijke heggen verkies ik boven het plaatsen van afsluitingen.

 3. Ik bied alles wat kleine dieren nodig hebben (vogels, knaagdieren …).

  Op deze manier draag ik mijn steentje bij aan het voortbestaan van bedreigde soorten, zoals de egel..

 4. Ik gebruik natuurlijke producten (zoals azijn) om ongewenste planten te verwijderen of om mijn lokale bloemen te laten bloeien (bv. compost).

  Als ik planten koop bij een plantenkwekerij, dan zorg ik ervoor dat ze niet met chemische producten behandeld zijn. 

 5.  Ik kies voor biologische producten. 

  Zo beperk ik de vervuiling van ecosystemen door chemische producten. Op die manier zorg ik er mee voor dat er op ons platteland nog steeds insecten die bestuiven en vogels kunnen leven. 

 6. Ik gebruik een composthoop voor mijn organisch afval.

  Ik beperk de bodem- en luchtverontreiniging, omdat ik geen afval stort of verbrand. Op deze manier draag ik mijn steentje bij aan het voortbestaan van waardevolle insecten in ons land

 7. Ik overtuig anderen ervan mijn voorbeeld te volgen.

  Op het platform www.1001voorbiodiversiteit.be Ik vind heel wat handige tips op 

Figure left Figure right