Help onze biodiversiteit een handje en kies voor duurzame planten en ecologische tuinbouw
Exotische planten zijn mooi, maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn voor de biodiversiteit. Als een soort wordt geïmporteerd, kan die zich aan haar nieuwe omgeving aanpassen, het evenwicht van de ecosystemen in België verstoren en de lokale soorten bedreigen. We noemen dit ‘invasieve soorten’. Invasieve exotische soorten zijn een wereldwijd probleem. Na het verdwijnen van de natuurlijke habitat zijn ze de grootste oorzaak voor het verlies van biodiversiteit in de wereld.
De meeste snijbloemen worden op een intensieve en vervuilende manier gekweekt. Sierplanten die je in de handel koopt, kunnen sporen van pesticiden bevatten, waarvan sommigen heel schadelijk kunnen zijn voor insecten die bestuiven (zoals bijen, vlinders …). Ook wanneer die planten in je tuin of op je balkon staan, worden bestuivers eraan blootgesteld.
%counter_286% mensen kiezen al voor duurzame planten en ecologisch tuinieren
Verminder jij ook jouw impact op de biodiversiteit en de ecosystemen? Elke actie telt, hoe klein die ook is.

Wat kan je doen?
Begin in je eigen tuin of op straat met deze tips voor meer respect voor natuur en biodiversiteit in je omgeving:
Ik kies in mijn huis of tuin voor inheemse plantensoorten.
Zo beperk ik de verspreiding van invasieve soorten. Op deze manier draag ik mijn steentje bij aan het behoud van lokale soorten, zoals de regenworm.
Ik geef ruimte aan de lokale fauna.
Ik plant bloemen op onbewerkte stukken grond, voor onder meer de honingbijen en vlinders. Dode takken laat ik liggen en ik snoei buiten de nestperiode. Natuurlijke heggen verkies ik boven het plaatsen van afsluitingen.
Ik bied alles wat kleine dieren nodig hebben (vogels, knaagdieren …).
Op deze manier draag ik mijn steentje bij aan het voortbestaan van bedreigde soorten, zoals de egel..
Ik gebruik natuurlijke producten (zoals azijn) om ongewenste planten te verwijderen of om mijn lokale bloemen te laten bloeien (bv. compost).
Als ik planten koop bij een plantenkwekerij, dan zorg ik ervoor dat ze niet met chemische producten behandeld zijn.
Ik kies voor biologische producten.
Zo beperk ik de vervuiling van ecosystemen door chemische producten. Op die manier zorg ik er mee voor dat er op ons platteland nog steeds insecten die bestuiven en vogels kunnen leven.
Ik gebruik een composthoop voor mijn organisch afval.
Ik beperk de bodem- en luchtverontreiniging, omdat ik geen afval stort of verbrand. Op deze manier draag ik mijn steentje bij aan het voortbestaan van waardevolle insecten in ons land
Ik overtuig anderen ervan mijn voorbeeld te volgen.
Op het platform www.1001voorbiodiversiteit.be Ik vind heel wat handige tips op
Wat kan je nog doen om onze biodiversiteit te beschermen?
Klik op een thema en ontdek een aantal inspanningen die jij kan doen en de invloed die ze hebben op de fauna en flora.
Ik zorg voor mezelf
Je wassen, je huid verzorgen, je schminken … We doen het bijna allemaal elke dag. Door de juiste keuzes te maken, kan je tegelijkertijd voor jezelf en de biodiversiteit zorgen!

Ik verplaats me
Dagelijkse ritjes met de auto, een vliegvakantie … Niet echt goed voor het milieu. Het is vervuilend, het maakt lawaai … Wat als je nu eens het openbaar vervoer gebruikt of sneller op de fiets springt?

Ik eet
Goed eten is belangrijk voor je gezondheid. Maar de juiste voedingsmiddelen kiezen is nog belangrijker voor jou én voor de biodiversiteit!
