Help biodiversiteit een handje en kies voor duurzame en ecologische kleding
De textielindustrie is een van de vervuilendste sectoren ter wereld.
Veel van onze kleding wordt gemaakt van katoen. Voor de intensieve katoenteelt zijn enorme hoeveelheden water, pesticiden en meststoffen nodig.
De textielindustrie draagt ook bij tot het verspreiden van zware metalen in de natuur via verfstoffen en tot vervuiling door microplastics wanneer de kleding gewassen wordt. Dit heeft een grote impact op de biodiversiteit.
De opkomst van fast fashion verergert dit probleem.
%counter_9% mensen kiezen al voor duurzame en ecologische kleding
Verminder jij ook jouw impact op de biodiversiteit en de ecosystemen? Elke actie telt, hoe klein die ook is.

Wat kan je doen?
Het idee is om minder en beter te kopen:
Ik koop alleen de kleding die ik echt nodig heb.
Ik koop tweedehands, ik ruil of ik leen bij gespecialiseerde winkels: zo beperk ik de landbouwoppervlakte die nodig is voor de productie van textiel en dus ook het risico op afbraak van de habitats. Op die manier zorg ik er mee voor dat chimpansees in de tropische bossen kunnen blijven leven.
Ik kies voor duurzame kleding van biokatoen en met een label.
Zo beperk ik de vervuiling van ecosystemen, met name de landbouw, door meststoffen en pesticiden. Op deze manier draag ik mijn steentje bij aan het behoud van de fauna in de landbouwecosystemen wereldwijd.
Ik koop lokaal gemaakte kleding (in België of Europa).
Zo beperk ik het transport van goederen, vaak per boot, en dus ook de geluids- en watervervuiling op zee. Op die manier zorg ik er mee voor dat beloega’s en dolfijnen niet verdwijnen.
Ik kies voor materialen als linnen en hennep in plaats van katoen.
Zo beperk ik de hoeveelheid water die nodig is voor de productie van mijn kleding en dus ook mijn impact op de natuurlijke habitats die van dat water afhankelijk zijn. Op deze manier draag ik mijn steentje bij aan het behoud van de uitgestrekte steppes van Oezbekistan.
Ik draag mijn kleding zo lang mogelijk voor ik ze was en ik vermijd synthetische materialen met lovertjes of gekleefde motieven.
Zo beperk ik de vervuiling van water door synthetische textielvezels die door het wassen in dat water terechtkomen. Op die manier zorg ik er mee voor dat zoetwatervissen nog steeds een veilige plek hebben.
Ik kies voor ecologische producten met het EU Ecolabel om mijn kleding te wassen.
Zo beperk ik de vervuiling van rivieren, zeeën en oceanen veroorzaakt door vervuilende stoffen, zoals chemische producten en verf. Op deze manier draag ik mijn steentje bij aan het behoud van de onderwaterwereld en de gezondheid van de zalm. .
Ik overtuig anderen ervan mijn voorbeeld te volgen.
Ik vind heel wat handige tips op www.1001voorbiodiversiteit.be
Wat kan je nog doen om onze biodiversiteit te beschermen?
Klik op een thema en ontdek een aantal inspanningen die jij kan doen en de invloed die ze hebben op de fauna en flora.
Ik zorg voor mezelf
Je wassen, je huid verzorgen, je schminken … We doen het bijna allemaal elke dag. Door de juiste keuzes te maken, kan je tegelijkertijd voor jezelf en de biodiversiteit zorgen!

Ik verplaats me
Dagelijkse ritjes met de auto, een vliegvakantie … Niet echt goed voor het milieu. Het is vervuilend, het maakt lawaai … Wat als je nu eens het openbaar vervoer gebruikt of sneller op de fiets springt?

Ik tuinier
Als je het geluk hebt een tuin of een balkon te hebben, dan zijn hier enkele ideetjes voor jou! Weg met een strak gemaaid en saai gazon! Leve de honingbloemen, de inheemse planten en de wilde dieren!
