Help onze biodiversiteit een handje en kies voor duurzaam, milieuvriendelijk reizen
Reizen is goed voor jongeren en is een uitstekende manier om andere landschappen, culturen en voeding … te ontdekken. Kortom, om de wereld te leren kennen! Toerisme zorgt ook voor werkgelegenheid en duizenden gezinnen kunnen dankzij dit inkomen overleven.
Om al deze toeristen (bij ons in België, maar ook in Europa en elders in de wereld) op te vangen, wordt heel wat infrastructuur aangelegd: hotels, campings, wegen, zwembaden, havens en luchthavens, pretparken, golfterreinen, restaurants, parkings, musea en ga zo maar door.
Al dat beton en de ingepalmde ruimte wegen echter ook zwaar op de natuur, die beetje bij beetje terrein verliest maar die tegelijkertijd ook het toerisme aantrekt… Ecosystemen (bossen, koraalriffen, stranden …) komen hierdoor onder druk te staan. Dat geldt ook voor natuurgebieden, waar mensen jaarlijks in grote aantallen naartoe trekken.
Bovendien is toerisme ook nog eens vervuilend (denk aan plastic, afval, …) en zorgt het voor een toenemend gebruik van zoetwater in regio’s waar dit soms schaars is.
Wil dat dan zeggen dat we niet meer op reis mogen gaan of geen vakantie meer mogen nemen als we de biodiversiteit willen beschermen?
Natuurlijk niet! Er zijn oplossingen om andere streken te verkennen en je impact op de biodiversiteit zo klein mogelijk te houden.
Je kan bijvoorbeeld kiezen voor ecotoerisme. In dit artikel vind je meer informatie over ecotoerisme:
%counter_284% mensen kiezen al voor duurzaam reizen
Verminder jij ook jouw impact op de biodiversiteit en de ecosystemen? Elke actie telt, hoe klein die ook is.

Wat kan je doen?
Hoewel toerisme in veel delen van de wereld een belangrijke industrie blijft die miljoenen mensen ondersteunt, wordt het vaak in verband gebracht met de aantasting van ecosystemen, de uitputting van natuurlijke hulpbronnen en vervuiling.
De oplossing is natuurlijk niet om een welverdiende vakantie te vermijden!
Kies dus voor duurzame, milieuvriendelijke reizen en ontdek wat je kunt doen voor de biodiversiteit:
Ik laat zaden, bloemen, planten, dieren, fruit en groenten liggen.
Zo beperk ik het gevaar dat ik ziekten, parasieten of (invasieve) exotische soorten mee naar huis neem.
Ik koop geen souvenirs gemaakt van bedreigde dieren of planten, zoals ivoor, reptielenleder of koraal.
Zo beperk ik de illegale jacht op beschermde diersoorten en de overexploitatie.d.
Ik kies voor souvenirs die ter plaatse door vaklui gemaakt worden en niet voor snuisterijen van plastic uit een buitenlandse fabriek.
Zo zorg ik ervoor dat producten niet per boot, vrachtwagen of vliegtuig vervoerd moeten worden en vermijd ik plasticvervuiling.
Ik zorg ervoor dat ik geen water verspill.
ik neem een douche in plaats van een bad, ik vraag alleen wanneer nodig verse lakens/handdoeken in het hotel, enz. Water is in veel landen een schaars en kostbaar goed. Gebruik het dan ook verstandig en beperk zo de impact op natuurlijke ecosystemen.
Ik sorteer mijn afval en gooi het in juist vuilnisback.
Zo zorg ik ervoor dat bodem en water niet vervuild worden door afval dat mogelijks duizenden jaren blijft liggen en zich kan opstapelen in de ecosystemen.
Ik eet op een doordachte manier lokale seizoensproducten.
Zo beperk ik het transport van voedingsmiddelen en de verspreiding van (invasieve) uitheemse soorten die in ladingen terechtkomen. Als je lokaal en seizoensgebonden eet, kies je automatisch voor verse, duurzame producten.
Ik eet geen gerechten die beschermde of met uitsterven bedreigde diersoorten bevatten, zoals het schubdier, sommige apensoorten, walvis of haai.
Zo draag ik niet bij aan de illegale jacht, het overmatig gebruik en het mogelijke uitsterven van deze diersoorten.
Ik kies voor toerisme dat zachter is voor de biodiversiteit, zoals ecotoerisme.
Ecotoerisme is een manier van reizen die natuur en mens respecteert.
Ik kies voor een duurzame vakantiewoning of camping, met respect voor het milieu.
Ecotoerisme is een manier van reizen die natuur en mens respecteert.
Ik laat zaden, bloemen, planten, dieren, fruit en groenten liggen.
Ik vermijd grote hotels of vakantieparken, die vaak weinig rekening houden met de natuur en het milieu en ook vaak onnodig veel water en energie verbruiken.
Ik overtuig anderen ervan mijn voorbeeld te volgen.
Op het platform www.1001voorbiodiversiteit.be Ik vind heel wat handige tips op
Wat kan je nog doen om onze biodiversiteit te beschermen?
Klik op een thema en ontdek een aantal inspanningen die jij kan doen en de invloed die ze hebben op de fauna en flora.
Ik zorg voor mezelf
Je wassen, je huid verzorgen, je schminken … We doen het bijna allemaal elke dag. Door de juiste keuzes te maken, kan je tegelijkertijd voor jezelf en de biodiversiteit zorgen!

Ik verplaats me
Dagelijkse ritjes met de auto, een vliegvakantie … Niet echt goed voor het milieu. Het is vervuilend, het maakt lawaai … Wat als je nu eens het openbaar vervoer gebruikt of sneller op de fiets springt?

Ik tuinier
Als je het geluk hebt een tuin of een balkon te hebben, dan zijn hier enkele ideetjes voor jou! Weg met een strak gemaaid en saai gazon! Leve de honingbloemen, de inheemse planten en de wilde dieren!
