Geef biodiversiteit een handje en kies voor duurzame voeding en consumptie 

Eten hoort bij het leven, we kunnen niet zonder. Toch is het belangrijk om te weten dat de voedingskeuzes die we maken, belangrijke gevolgen kunnen hebben voor de biodiversiteit, de ecosystemen en onze gezondheid. 

De manier waarop onze voeding wordt geproduceerd, kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de natuur. Zo draagt de intensieve veeteelt en productie van vlees wereldwijd bij aan de achteruitgang en, op sommige plaatsen ook, de vernietiging van heel wat ecosystemen, zoals bossen en vlaktes. Dieren moeten kunnen grazen en we hebben velden nodig om graan te telen dat ze kunnen eten.  

Te veel vlees eten is bovendien niet goed voor je gezondheid. 

Toch stijgt de vraag naar vlees wereldwijd, waardoor natuurgebieden en natuurlijke ecosystemen steeds meer onder druk komen te staan.

 

%counter_285% mensen kiezen  al voor duurzame voeding en consumptie

Verminder jij ook jouw impact op de biodiversiteit en de ecosystemen? Elke actie telt, hoe klein die ook is. 

Wat kan je doen?

Lekker eten en toch je impact op de biodiversiteit zo laag mogelijk houden, dat kan met deze tips:  

 

  1. Ik eet lokaal en seizoensgebonden.

    Zo vermijd ik dat producten (vaak) met de boot aangevoerd moeten worden, wat geluidsoverlast en vervuiling van water en lucht tot gevolg heeft. Op deze manier bescherm ik de walvissen en andere zeedieren. 

  2. Ik koop alleen de voeding die ik nodig heb.

    Zo verspil ik geen voedsel en beperk ik de landbouwoppervlakte die nodig is en het risico op ontbossing of vernietiging van andere vegetaties. Op die manier zorg ik er mee voor dat de natuurlijke ecosystemen beschermd worden.  

  3. Ik koop losse voeding en kies zo min mogelijk voor verpakking

    Zo beperk ik de vervuiling van land en water (rivieren, zeeën en oceanen) veroorzaakt door plastic afval. Op deze manier draag ik mijn steentje bij aan de bescherming van dieren, onder andere (zee)vogels. 

  4. Ik eet zo weinig mogelijk vlees.

    Daardoor is minder landbouwgrond nodig voor mijn voeding en dus de druk op de natuur.

  5. Ik kies vooral voor productiemethoden met oog voor de biodiversiteit (labels, duurzame productie…).  

    Zo beperk ik de vervuiling van ecosystemen, vooral die van de landbouw, veroorzaakt door chemische syntheseproducten. Op die manier zorg ik er mee voor dat er nog steeds vogels, insecten en natuurlijke vegetatie op ons platteland zijn. 

  6. Ik gebruik voedingswijzers om mijn voeding te kiezen. 

    o    m de impact van je voedingskeuzes op de planeet beter te begrijpen, heeft WWF-België binnen het project #Eat4Change de Eiwitgids opgesteld. Hierin vind je tips om de consumptie van producten van dierlijke oorsprong te verminderen, maar ook om betere producten te kiezen. Er is ook een ‘jongerenversie’ zodat ook zij deze informatie krijgen en duurzame voedingskeuzes kunnen maken.
    o  Ik beperk de overexploitatie van soorten, bijvoorbeeld met de viswijzer van het WWF. Zo zorg ik ervoor dat de zeeschildpad beschermd wordt.

  7. Ik kies bij voorkeur voor zo weinig mogelijk bewerkte producten.

    Ik beperk ingrediënten en producten die afkomstig zijn van ontbossing, zoals niet-duurzame palmolie. Zo draag ik bij aan het voortbestaan van de orang-oetan en het behoud van zijn habitat.. 

  8.  Ik gebruik een drinkfles en kies voor herbruikbare rietjes.

    Zo beperk ik de vervuiling van rivieren, zeeën en oceanen veroorzaakt door plastic afval. Op deze manier draag ik mijn steentje bij aan het behoud van de onderwaterwereld. 

  9.  Ik overtuig anderen ervan mijn voorbeeld te volgen

    Ik vind heel wat handige tips op www.1001voorbiodiversiteit.be.

Figure left Figure right