here
Wat is biodiversiteit?
Biodiversiteit is het geheel van levende wezens (dieren, planten, zwammen, bacteriën, enzovoort), hun leefomgevingen en hoe ze hiermee omgaan (zogenaamde ecosystemen). Het woord ‘biodiversiteit’ is een samentrekking van de woorden ‘biologisch’ en diversiteit’. In haar breedste betekenis kun je dus zeggen dat biodiversiteit gelijkstaat met al het leven op aarde. Ze is overal om ons heen en ook wij maken er deel van uit!
Biodiversiteit en ecosystemen leveren ons heel wat diensten, die we ook wel ecosysteemdiensten noemen. Deze spelen een belangrijke rol in bijna alle aspecten van ons leven: voeding, gezondheid, economie, transport, bouw, opvoeding, cultuur en vrije tijd. Ze zijn onder andere ook nodig om het klimaat te regelen, water te filteren, lucht te zuiveren en de bodem te stabiliseren. Zonder biodiversiteit kunnen we simpelweg niet leven!


Waarom is het belangrijk om over biodiversiteit te praten?
Wetenschappers zien al decennia lang een snel en zorgwekkend biodiversiteitsverlies: het aantal dieren en planten neemt in een ongekend tempo af (sommigen zijn zelfs al helemaal verdwenen) en ecosystemen (de verschillende leefomgevingen) worden beschadigd en steeds kleiner.
De gemiddelde populaties van vissen, vogels, zoogdieren, amfibieën en reptielen zijn sinds 1970 wereldwijd bijvoorbeeld met 69% afgenomen.
De aangepaste versie voor jongeren van Living Planet Report 2022 van WWF,vertelt hoe het gesteld is met de wereldwijde biodiversiteit.

69 %! Dit is de duizelingwekkende daling van de gemiddelde populatie van in het wild levende diersoorten (zoogdieren, vogels, amfibieën, reptielen en vissen) sinds 1970.
here
Wat gaat er mis ?
Mensen gebruiken biodiversiteit voor hun eigen behoeften: voeding, onderdak, transport, verwarming, gezondheidszorg, kleding, enz. Jammer genoeg is de manier waarop we de natuurlijke hulpbronnen (hout, planten, de bodem, dieren …) gebruiken niet altijd de beste. Heel wat van onze activiteiten vervuilen en beschadigen ecosystemen en brengen het voortbestaan van dieren en planten in gevaar.
Er zijn een aantal grote bedreigingen voor de biodiversiteit: klimaatverandering, exotische invasieve soorten, vervuiling, uitputting van de hulpbronnen en afbraak van de natuurlijke habitats of leefomgevingen.


Wat gebeurt er als we niets doen?
Dat het steeds slechter gaat met onze biodiversiteit betekent niet alleen dat we bepaalde soorten minder of helemaal niet meer zullen tegenkomen in het wild. Het grootste risico voor ons is dat natuurlijke hulpbronnen steeds meer uitgeput raken en minder toegankelijk worden: het zal veel moeilijker worden om de wereldbevolking te voeden en toegang te hebben tot grondstoffen voor bijvoorbeeld medicijnen. Daarnaast zullen we moeilijker toegang hebben tot drinkbaar water, zuivere lucht, en ga zo maar door. We zullen onze manier van consumeren drastisch moeten veranderen.
Het goede nieuws is dat er oplossingen zijn! Dagelijks werken duizenden mensen hard om verbeteringen en alternatieven te zoeken voor onze huidige consumptie en productie. Ook wij kunnen samenwerken en de biodiversiteit helpen beschermen door het ‘duurzame’ gebruik ervan aan te moedigen. ‘Duurzaam’ wil zeggen dat we de natuurlijke hulpbronnen op een respectvolle en redelijke manier gebruiken, zodat ze zich kunnen herstellen en zodat ook de generaties na ons gebruik kunnen maken van de grondstoffen en goed kunnen leven.
here
Wat kunnen we doen?
Een van de manieren om dit te bereiken is het bijsturen van onze consumptiegewoonten. Die zijn namelijk vaak nefast voor de biodiversiteit. En als we dat allemaal samen doen, ieder op zijn of haar manier, dan staan we sterker!
De toestand van de biodiversiteit in België
België is een land met een rijke en gevarieerde biodiversiteit. De belangrijkste ecosystemen van ons land zijn de loof- en naaldbossen, de velden en weiden, de heides en duinen, de venen en moerassen, de meren en rivieren en natuurlijk de Noordzee. In deze gebieden leven duizenden dieren en planten samen.
Maar het is ook een dichtbevolkt land, met veel steden, dorpen en fabrieken.
Het Belgische grondgebied is versnipperd door de vele wegen, muren, versperringen en spoorwegen, waardoor dieren zich steeds moeilijker kunnen verplaatsen of een plek kunnen vinden om zich voort te planten, te leven, te jagen of voedsel te vinden. Het is dus niet zo eenvoudig om een wild dier te zijn in België! Meer dan een derde van de diersoorten in ons land is bovendien in meerdere of mindere mate bedreigd. Dieren als de tuimelaar, de steur, de geelbuikvuurpad en de grote groene sabelsprinkhaan zijn de laatste decennia jammer genoeg verdwenen uit ons land en uit de Noordzee.

De vijf grootste bedreigingen voor biodiversiteit
here
Wil je onze biodiversiteit een handje helpen?
Ontdek je profiel en ontvang tips op maat!
Ontdek in een paar vragen jouw consumptieprofiel en de impact hiervan op de onvoorstelbare verscheidenheid van onze planeet.
